October 19, 2024

Упродовж доби в Україні з різних причин вимикали кілька ПЛ і без світла залишалися близько 50 тис. споживачів – Міненерго

Вер 8, 2023

Київ. 8 вересня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Минулої доби вимикали одразу кілька повітряних ліній (ПЛ) у різних областях, а в Сумській області внаслідок ранкового ракетного обстрілу вимкнули приблизно 100 споживачів, повідомило Міністерство енергетики.

Як зазначається в його оновленні в телеграм-каналі в п’ятницю, причиною відключення одразу чотирьох ПЛ на Донеччині та, як наслідок, знеструмлення понад 5 тис. абонентів стали обстріли росіян. Ремонтні роботи проводяться з дозволу військових.

ПЛ 330 кВ у Кіровоградській області відключали через пошкодження, але відключень споживачів при цьому не було, лінія була заживлена в автоматичному режимі.

У Тернопільській області повітряну лінію 110 кВ вимикали через технологічні причини, що призвело до знеструмлення 5 підстанцій 110 кВ і відключення світла у 49 тис. побутових споживачів. Водночас лінію вже повернуто в роботу, усіх споживачів заживлено.

Через російський терор прифронтових і прикордонних областей залишається без світла частина споживачів у Запорізькій, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.

Міненерго також зазначило, що в Херсоні за минулу добу частково добудували мережі 6 кВ і трансформаторну підстанцію, щоб повернути світло майже 800 споживачам у кількох багатоповерхівках. Таким чином, у місті залишаються знеструмленими ще приблизно 8 тис. споживачів – трохи більше половини споживачів, які залишилися без світла після підриву росіянами Каховської ГЕС три місяці тому.

Станом на 8 серпня рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС становить 16,01 м, що на 0,65 м менше за рівень, про який повідомляли в перші дні після підриву Каховської ГЕС.

Що стосується ситуації в енергосистемі загалом, то, як вказує Міненерго, вона стабільна. Згідно з даними сайту ENTO-E, сьогодні другий день поспіль Україна обходиться без імпорту е/е. Водночас здійснюється експорт у досить великих обсягах 6251 МВт-год (на 6% менше порівняно з оновленими даними на 7 вересня у 6650 МВт-год). Із загального обсягу 4746 МВт-год іде в Словаччину (усю добу) і 1505 МВт-год – у Молдову (у нічні та ранкові години).

Як прокоментував у своєму телеграм-каналі голова енергокомітету Верховної Ради Андрій Герус, через доволі комфортну погоду у вересні, коли не вмикаються ні кондиціонери, ні опалення, у системі виникає профіцит електроенергії. Він зазначив, що основні надлишки електроенергії створюються генерацією АЕС+ВЕС у нічні години та АЕС+СЕС у денні години, тому експорт не чинить негативного впливу на накопичення вугілля і газу.

Згідно з його даними, за тиждень запаси вугілля на складах ТЕС зросли на 3,6%.

Джерело: https://t.me/energyofukraine

https://t.me/gerus_online