October 22, 2024

"УЗ" готує заявки на фінансування CEF 3-4 інфраструктурних проєктів

Вер 26, 2023

Київ. 26 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – АТ “Укрзалізниця” (УЗ) розраховує на фінансування за програмою ЄС “Механізм “Сполучення Європи” (Connecting Europe Facility, CEF) трьох-чотирьох великих інфраструктурних проєктів, зокрема будівництва єврошляху Мостиська – Скнилів і переформатування Львівського транспортного вузла, повідомив голова правління “УЗ” Євген Лященко в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

“У вересні розпочалися офіційні переговори з DG Move (генеральний директорат Єврокомісії з питань мобільності та транспорту) і СINEA (Європейське виконавче агентство з питань змін клімату, інфраструктури та довкілля) щодо проєктів, які потрібно подати до кінця січня 2024 року для участі в конкурсі проєктів на спільне фінансування від CEF”, – сказав він.

За словами Лященка, перша установча зустріч, на якій обговорили список перспцективних проєктів, що готуються до подання, відбулася в середині вересня.

На співфінансування CEF, зокрема, буде подано проєкт Мостиська-Скнилів (будівництво євроколії 1435 мм від державного кордону з Польщею до Львова), а також проєкт переформатування Львівського вузла як європейського залізничного хаба.

“Проєкт Мостиська-Скнилів надзвичайно актуальний, оскільки це одна з найбільш завантажених ділянок і вочевидь найбільш пріоритетна. Але якщо ми подивимося в перспективу, у нас у жовтні запускається проєкт пасажирського сполучення Варшава – Рава-Руська – Брюховичі (населений пункт у передмісті Львова, 8 км). І якщо ми хочемо зробити повноцінний маршрут Львів-Варшава, нам потрібно буде модернізувати всю ділянку Рава-Руська – Брюховичі (54 км), щоб увійти до Львова колією 1435 мм із цього напрямку. Мостиська – Скнилів – це також шлях 1435 мм, який заходить до Львова”, – повідомив Лященко.

У результаті реалізації проєкту, Львівський транспортний вузол об’єднає як велику кількість європейських пасажирських маршрутів, так і значний обсяг вантажних перевезень, зазначив глава “УЗ”.

Обговорюється також подання проєктів у напрямку Ягодин – Ковель як етапу розвитку маршруту Варшава-Київ, проєкти розвитку сполучення єврошляхом із Румунією з боку Чернівців.

Connecting Europe Facility (CEF) для транспорту – інструмент фінансування для реалізації політики європейської транспортної інфраструктури. Він спрямований на підтримку інвестицій у будівництво нової транспортної інфраструктури в Європі або відновлення та модернізацію наявної. CEF передбачає, що половину вартості компенсує країна-заявниця за рахунок власних джерел або міжнародних фінансових організацій, а 50% фінансування забезпечується в рамках програми.

Цілі політики Транс’європейських транспортних мереж (TEN-T) передбачають створення до 2030 року базової мережі, структурованої навколо дев’яти мультимодальних коридорів, і завершення до 2050 року комплексної мережі для полегшення доступу до всіх європейських регіонів.

CEF Transport також підтримує інновації в транспортній системі для поліпшення використання інфраструктури, зменшення впливу транспорту на навколишнє середовище, підвищення енергоефективності та безпеки.

У повному обсязі текст другої частини інтерв’ю з Євгеном Лященком читайте незабаром на сайті агентства “Інтерфакс-Україна” www.interfax.com.ua