October 17, 2024

УЗА закликає заспокоїтися і відпрацювати технічні питання експорту українського зерна до Польщі

Вер 28, 2023

Київ. 28 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Українська та польська сторони активно працюють над технічними питаннями вирішення регулювання українського експорту зерна до Польщі, зокрема, над ліцензуванням українського експорту за узгодженням із країною призначення і щодо його транзиту через Польщу, повідомили в Українській зерновій асоціації (УЗА).

Згідно з повідомленням, в УЗА впевнені, що Україна і Польща спокійно дійдуть згоди щодо експорту зерна та узгодять механізми контролю і транзиту зерна.

“Жодні голосні політичні заяви не мають впливу на вирішення технічних питань робочими групами, зокрема за участі Єврокомісії. А емоційні політичні заяви варто розглядати як даність під час виборчого процесу і зацікавленість політиків до привернення уваги виборця”, – наводить пресслужба УЗА слова президента асоціації Миколи Горбачьова.

У бізнес-об’єднанні нагадали, що нещодавно агарні міністри України та Польщі Микола Сольський і Роберт Телюс обговорили запропонований Україною механізм ліцензування експорту чотирьох видів продукції (пшениці, ріпаку, кукурудзи та соняшнику) до сусідніх країн ЄС, погоджений з Єврокомісією.

Польський міністр позитивно оцінив запропонований механізм ліцензування українського експорту, за якого Польща та інші країни-сусіди матимуть можливість вирішувати потреби їхніх ринків. Наприклад, експорт зерна до Польщі буде можливий, якщо польський уряд дасть згоду на імпорт конкретного зерна певного обсягу до Польщі, пояснили в УЗА.

У профільній асоціації наголосили, що Польща взяла тиждень на розгляд української пропозиції, і нагадали слова Телюса про те, що потрібно заспокоїти ситуацію і розробити механізми, які ефективно забезпечуватимуть транзит українського зерна в ті регіони, де воно потрібне.

Як повідомлялося, Єврокомісія 15 вересня оголосила, що не продовжуватиме обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції з України до п’яти сусідніх із нею країн ЄС (Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини) із деякими умовами, що дадуть змогу уникнути нового різкого зростання поставок.

Обмеження було запроваджено 2 травня, вони стосувалися імпорту пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи. Ці п’ять східноєвропейських країн – членів ЄС стверджували, що українська агропродукція в умовах її безмитного ввезення в ЄС осідає у них і завдає шкоди їхньому агросектору.

Після зняття обмежень Польща, Угорщина і Словаччина запровадили односторонні заборони, а Болгарія задумалася про квотування імпорту українського соняшнику. Польща розширила список заборонених до імпорту продуктів за рахунок ріпакової макухи та шроту, а також кукурудзяних висівок, пшеничного борошна і похідних товарів. Угорщина довела цей список до 24 товарних позицій.

Україна подала позов до СОТ, звинувативши Польщу, Угорщину та Словаччину в дискримінаційному ставленні до її агропродукції.

Джерело: https://uga.ua/news/ukrayina-i-polshha-dijdut-zgodi-shhodo-mehanizmu-regulyuvannya-eksportu-zerna/