October 17, 2024

WPIC знову збільшив оцінку дефіциту платини у 2023 р., до рекордних 1 млн унцій

Вер 7, 2023

Київ. 7 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Всесвітня рада з інвестицій у платину (World Platinum Investment Council, WPIC) знову збільшила оцінку дефіциту платини в 2023 році – на 2% порівняно зі зробленим у травні прогнозом, до 1 млн 5 тисяч унцій, йдеться в черговому звіті Platinum Quarterly.

Це найбільше значення дефіциту за всю історію як в абсолютному вираженні, так і у відсотках від річного обсягу попиту.

Дефіцит відповідає 12% передбачуваного річного попиту на платину.

Очікується, що загальний обсяг пропозиції залишиться незмінним і відповідатиме слабкому рівню 2022 року в 7 млн 224 тис. унцій, тоді як попит значно збільшиться – на 27% (або на 1 млн 738 тис. унцій), до 8 млн 230 тис. унцій.

Попит в автопромі зросте цього року на 381 тис. унцій (+13%), до 3 млн 283 тис. унцій. Оцінку підвищено на 28 тис. унцій порівняно з попереднім прогнозом. Зростання попиту пояснюється вищим, ніж очікувалося, виробництвом автомобілів на тлі заміщення паладію платиною в бензинових машинах, а також підвищеним проникненням гібридних транспортних засобів та вищими загальними завантаженнями платиноїдів в автокаталізатори великовантажів.

Індустріальний попит на платину зросте на 336 тис. унцій, до рекордного рівня в 2 млн 667 тис. унцій. Інвестиційний попит з від’ємного буде позитивним у розмірі 386 тис. унцій.

Обсяг виробництва платини буде на 7% нижчим за середній рівень з 2013 року.

За підсумками другого кварталу 2023 року ринок платини був дефіцитним у розмірі 348 тис. унцій.

Світовий попит на платину третій квартал поспіль зростає, збільшившись на 31% (або на 519 тис. унцій) у річному обчисленні. Зокрема в автомобільному секторі попит зріс на 19% (+136 тис. унцій), індустріальний попит – на 12% (+76 тис. унцій).

Тим часом виробництво афінованої платини знизилося на 4% порівняно з аналогічним періодом минулого року (на 65 тис. унцій), так само як і переробка автокаталізаторів (на 13%, або 37 тис. унцій). Зростання виробництва в Північній Америці та РФ було значною мірою нівельоване зниженням у Південній Африці, де видобуток залишається вразливим через дефіцит електроенергії.

“Оскільки дефіцит зростає, важливо відзначити скорочення доступності запасів для покриття цього дефіциту. До кінця 2023 року запаси відповідатимуть лише 5-місячному попиту, водночас більша частина їх зберігатиметься в Китаї та не зможе бути експортована для покриття глобального дефіциту, що посилює занепокоєння щодо доступності металу”, – зазначив глава WPIC Тревор Реймонд, слова якого наведені в повідомленні.