October 24, 2024

Якщо вітчизняний сир у вересні подорожчає на 5%, ритейл наростить імпорт – аналітики

Вер 12, 2023

Київ. 12 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Український сир може зникнути з ринку, бо його витіснить імпортна продукція, адже її закупівля вигідніша торговельним мережам, повідомляє інформаційно-аналітичне агентство “Інфагро”.

За його даними, українські сировари готуються до сезонної активізації осінньої торгівлі, розраховують на пожвавлення продажу у першій декаді вересня, однак попереджають про майбутнє зростання цін на сири на 5%.

“Навіть заплановане на початок осені збільшення цін одразу на 5% не викликає у сироварів сумнівів у тому, що продажі зростуть. Але не факт, що сподівання щодо зростання споживчого попиту можуть здійснитися. Не виключено, що і восени левову частку сиру доведеться продавати через акції”, – попереджають аналітики.

Експерти нагадали, що в Європі сир не подорожчав, тож після підвищення цін вітчизняними виробниками торговельні мережі можуть ухвалити рішення про більш значні закупівлі європейського сиру.

“Нормальний брендовий сир в Польщі чи Голландії обійдеться імпортеру на 20% дешевше, ніж сир типу “Тільзіт” (колись “Російський”, тепер “Український” або “Традиційний”), який їм пропонують вітчизняні виробники. І вибір мереж може виявитися не на користь вітчизняного виробника”, – прогнозують аналітики.

Джерело: https://infagro.com.ua/ua/2023/09/11/chi-bude-ukrayinskiy-sir-dostupnim-dlya-vitchiznyanogo-spozhivacha/