October 17, 2024

Японський посадковий модуль виведено на трансмісячну траєкторію – JAXA

Жов 2, 2023

Токіо. 2 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Японський посадковий модуль SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) успішно виведено на транмісячну траєкторію на шляху до Місяця, повідомило в понеділок Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA).

“SLIM виведено на перелітну транмісячну орбіту на шляху до Місяця, здійснивши успішний перехід з орбіти 1 жовтня о 02:40 за японським часом (30 вересня о 20:40 за київським часом)”, – йдеться в повідомленні агентства.

“SLIM наразі функціонує штатно”, – наголошується в повідомленні.

Перший японський місячний посадковий модуль SLIM було запущено 7 вересня за допомогою ракети-носія H-IIA компанії Mitsubishi Heavy Industries (MHI) разом із рентгенівським телескопом XRISM (X-ray Imaging and Spectroscopy Mission), призначеним для вивчення космосу за допомогою рентгенівської візуалізації та спектроскопії.

Японський місячний посадковий модуль SLIM, розроблений Mitsubishi Heavy Industries (MHI) спільно з JAXA, має відпрацювати технологію високоточної посадки апаратів у межах 100 метрів (а не кілометрів, як зазвичай) від запланованої точки на поверхні природного супутника Землі. Під час спуску він вивчатиме кратери та рельєф Місяця.

У рамках місії SLIM заплановано отримати дані про кількість хімічних елементів у реголіті. Вихід модуля на орбіту Місяця передбачається через 3-4 місяці, посадка на поверхню природного супутника Землі очікується через 4-6 місяців.

У разі успіху місії SLIM Японія буде п’ятою країною після колишнього СРСР, США, Китаю та Індії, яка здійснила посадку свого апарату на поверхню Місяця.