October 18, 2024

Закупівельна ціна російського газу для Молдови в грудні становитиме $831 за 1 тис. куб. м – Молдовагаз

Гру 1, 2023

Київ. 1 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Закупівельна ціна природного газу, що постачається “Газпромом” до Молдови, у грудні становитиме $831,04 за 1 тис. кубометрів, повідомив голова правління “Молдовагазу” Вадим Чебан у своєму телеграм-каналі в п’ятницю.

“У грудні закупівельна вартість природного газу, що постачається ПАТ “Газпром” до Республіки Молдова, з урахуванням теплотворної здатності, становитиме $831,04 за тисячу кубометрів. Увесь обсяг газу від російського постачальника буде спрямовано для потреб ТОВ “Тираспольтрансгаз” (у Придністров’ї – ІФ-У)”, – написав Чебан.

Раніше він повідомляв, що за попередніми прогнозами “Молдовагазу” в першому кварталі 2024 року ціна на природний газ від “Газпрому” становитиме $510 за 1 тис. кубометрів.

За даними “Молдовагазу”, середньозважена річна ціна природного газу, включена в чинний тариф, дорівнює $750 за 1 тис. кубометрів.

Із грудня 2022 року Молдова не споживає газу, який постачає “Газпром”. Газ надходить на Придністровську ДРЕС для вироблення електроенергії, яку потім направляють до Молдови.

Республіка для внутрішнього споживання закуповує газ у рамках тендерів на міжнародних ринках. Головним постачальником наразі є молдовська держкомпанія Energocom. Інформація про ціну поставок від Energocom “є конфіденційною, згідно з контрактом про купівлю-продаж, укладеним у серпні 2022 року”, зазначав раніше Чебан.

Energocom, за інформацією на початок листопада, створила резерви в обсязі понад 600 млн кубометрів, чого вистачить правому берегу Дністра до березня 2024 року.