October 22, 2024

Зростання прибутковості US Treasuries не призвело до дисфункції ринків – Єллен

Жов 9, 2023

Київ. 9 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Різке зростання прибутковості американських держоблігацій не спричинило дисфункції фінансових ринків країни, заявила в інтерв’ю Financial Times глава Мінфіну США Джанет Єллен.

“Я не побачила жодних ознак дисфункції у зв’язку зі зростанням процентних ставок, – повідомила вона FT на щорічному засіданні Міжнародного валютного фонду і Світового банку в Марракеші. – Коли ставки більш волатильні, часом спостерігається певний вплив на функціонування ринків, але це загалом стандартна ситуація”.

Прибутковості казначейських облігацій США минулої п’ятниці оновили 16-річні максимуми. Процентна ставка десятирічних US Treasuries підскочила на 17 базисних пунктів – до 4,887% річних, а прибутковість 30-річних паперів перевищила 5,05% вперше із серпня 2007 року.

Водночас Єллен назвала позитивними оприлюднені того самого дня дані щодо американського ринку праці. “Проблемою могло б стати, якби спостерігався перегрів ринку праці, але тут я не побачила особливих ознак цього”, – констатувала вона.

Кількість робочих місць в американській економіці у вересні збільшилася на 336 тис., максимальними темпами за вісім місяців, повідомило в п’ятницю Мінпраці США. Консенсус-прогноз експертів, який наводить Trading Economics, передбачав зростання показника на 170 тис. Ба більше, дані за серпень було переглянуто з підвищенням: кількість робочих місць збільшилася на 227 тис., а не на 187 тис., як зазначалося раніше.